Kjært barn har mange navn, sies det. Men Vard har hett Vard siden Folmer Hauerbach stiftet klubben for 105 år siden. Hva betyr det egentlig?
Folmer Hauerbach, 17-åringen som ble klubbens stifter og første formann, var bergenser. Han var også den som fant på navnet «Vard».
I jubileumsboken fra 1976 er han intervjuet av journalist Jens Hagland, og der kommer det fram at navnets opprinnelse er en smule uklart.
«Det kan være en avledning av det gammelnorske uttrykket som betyr vakt eller vaktmann, eller det kan komme av det engelske «ward» , som har to betydninger: vakt eller «vendt mot». Ordet «forward» har flere betydninger, men i fotballsammenheng er det vel betydningen «spiss».
Vel, navnets betydning skal la ligge. Men vi skal konstatere at det er et meget godt navn på en fotballklubb og egner seg ypperlig til heiarop», skriver Hagland.
Verft på Sunnmøre
Men Vard er ikke alene om å hete Vard. For noen år siden dukket det opp en stor og sterk verftsgruppe på Sunnmøre, som skiftet profil og tok navnet «vårt».
Og møringene er veldig klare på hvorfor Vard ble valgt og hva navnet betyr…
Det store, internasjonale verftsselskapet med hovedbase i Ålesund valgte Vard som firmanavn fordi «betydningen av varder for alle som ferdes langs kysten er ubestridt og et sterkt symbol for et selskap med så lange skipsbyggingstradisjoner som oss.» Foto: Vard
Vard AS er opprinnelig et norsk skipsbyggingskonsern som ble opprettet i 1998 under navnet Aker Yards. Aker Yards ble en del av det koreanskeide STX Europe fra 2008, og senere skilt ut og børsnotert som et eget selskap på børsen i Singapore under navnet STX OSV i 2010. Den italienske verftsgruppen Fincantieri overtok aksjemajoriteten i 2013, og navnet ble endret til Vard.
Nå består verftsgruppen av ni verft med over 8000 ansatte over hele verden.
Og navnet og logoen; de henviser til det norske «varde»-begrepet.
Vi ble tidlig i navneprosessen oppmerksom på navnet Vard.
«Betydningen av varder for alle som ferdes langs kysten er ubestridt og det er et sterkt symbol for et selskap med så lange skipsbyggingstradisjoner som oss. I tillegg viste det seg at navnet var ledig i både patent- og domeneregisteret. Vard var registrerbart som selskapsnavn, fungerer godt internasjonalt og har en sterk maritim betydning», sa konsernsjef Roy Reite etter navneskiftet i 2013.
Hovedtrener Kolbjørn Fosen med navnet på drakten og det tydelige landemerket i inngangspartiet på Vardhuset.
Men navnet vårt brukes også som fødenavn på gutter, kan vi lese i Wikipedia.
«Vard, og Ward, har blitt til som kortform av Edvard og Adelward. Det har først skjedd særlig i Tyskland og Nederland. Edvard er et opphavlig engelsk navn. Det er satt sammen av to deler. Ed betyr eiendom i engelske navn. Delen vard og ward betyr beskyttelse i gamle engelske, tyske og norske navn. Det er fordi språkene har hatt mye felles. Adelward er et opphavlig tysk navn. Delen Adel betyr edel, gjerne brukt god slekt, står det i Wikipedia.»
Og la oss i samme slengen ta med en betraktning om hvorfor Vard-drakten ble rød…
I jubileumsboka fra 1991 sier klubbstifter Folmer Hauerbach om fargevalget:
«Jeg bodde i Bergen i mine gutteår og var sterkt begeistret for Brann, som jo også spilte i røde trøyer. Så rødfargen tok vi etter Brann, sa Folmer Hauerbach, som døde 11. august 1984, 85 år gammel.»