Klubbutvikling trigger siddisen i sjefstolen

Jeg finner ham innerst i Vard-huset. På sjefskontoret er 29-åringen fra Stavanger klar for en avtalt prat. Casual kledd, høflig og imtekommende. En smule preget av å ha en åtte måneder gammel gutt å hanskes med gjennom døgnet, men det går seg til, bedyrer han.

«Jeg hadde aldri trodd jeg skulle havne i Haugesund. DE lange turene vi hadde til kamper her oppe. Vind, regn- og sure tap. Men så traff jeg Anne (Nistad)- i Oslo. Og nå er det å bo her den selvfølgeligste ting i verden. Ikke det mylderet av konserter og restauranter som vi kunne plukke av i hovedstaden, men stort nok, kjekke folk og spennende jobb.»

Stian Mæland ble aldri noen fotballstjerne. Men han har kompensert med solid utdanning (master i Sportsmanagement ved Norges Idrettshøgskole),  trenerutdannelse og imponerende CV fra megaarrangementet Ungdoms OL, bymiljøetaten i Oslo og idrettsarbeid i klubber i hovedstaden. Og nå sist; som sportslig leder i breddeavdelingen  i Viking..

Jeg føler jeg har fått vært med på mye. Og jeg gleder meg virkelig til fortsettelsen

Samfunnsansvar

Samfunnsansvar er et ord han gjerne tar i sin munn. Eksemplifisert gjennom Pride-arrangementet, der Vard tok en førerrolle i år.Vi skal vise at vi er en klubb for alle, og at toleranse og kameratskap er verdier fotballfamilien setter høyt.

Snart fyller Stian 30, og de få månedene han har sittet i posisjonen som daglig leder i klubben har lært ham mye.

«Jeg er imponert over at klubben klarer å både være en topp- og breddeklubb. Det er det ikke mange som gjør. Det er krevende, for vi mangler ressurser på begge områder. Det koster å ha gode tilbud til alle, og det er for lite penger til både topp og bredde», sier han.

 

Dugnadsånd- og ressurser

Men, legger han til: Vi har en god økonomisk base, medlemsvekst og en imponerende dugnadsånd både blant foreldre og den eldre garde, som «bor» på Vard-huset og holder alt på stell. Vi har et høyt aktivitetsnivå med mange lag i ungdomsavdelingen, mange cuper og andre arrangementer. Med 720 betalende medlemmer og 2000 foreldre i ryggen er vi en stor aktør i det frivillige arbeidet i Haugesund- regionen.

– Hvordan går det med Vard-modellen og integreringsarbeidet?

«Vard-modellen har fortsatt en god posisjon, men arbeidet preges også her av ressursmangel og usikker finansiering. Oddbjørn Skartun gjør en solid jobb i 25 prosent-stilling, men vi kunne gjort så mye mer med mer penger.

Det er krevende å bruke så mye tid på å søke etter midler i mange forskjellige instanser. Og ofte kommer ikke pengene før ved slutten av året. Vi jobber både mot regjering og kommune for å kunne få mer forutsigbare rammer», sier Stian Mæland, som er opptatt av å få fram suksesshistoriene.

«For dem er det mange av», sier han og poengterer at han heller ikke liker at en så stor andel av aktiviteten må betales av foreldre. «Det skaper et klasseskille, og er til syvende og sist et resultat av ressursmangel. Det må vi få gjort noe med, og det er en henstilling jeg gjerne retter til politikerne i Haugesund», sier han.

Konkurranse

Stavanger-gutten liker konkurranse, og mener det er helt naturlig for Vard å sikte mot opprykk for A-laget. I dag defineres nivå 3 i landets divisjonssystem (PostNord-ligaen) som toppfotball, uten at forbundet tar konsekvensen av det i økonomisk sammenheng. 50.000 kroner i året pluss et beløp for tabellplassering er det hele.

«Divisjonsforeningen jobber med å øke denne satsen. Våre spillere defineres som toppspillere, trener fem seks ganger uka pluss kamp og reiser land og strand rundt for å spille mot andre lag. Men støtten er minimal. Vi driver toppfotball, men får betalt som breddeklubb.  Vi må opp i OBOS-ligaen for å få ressurser nok til å drive toppfotball», sier Mæland.

Godt samarbeid

Stian Mæland er vant til rivalisering mellom klubber både i Stavanger og Oslo, men synes samarbeidet mellom klubbene i Haugesund er godt.

«Jeg har god kontakt med lederne i Djerv 1919 og Haugar og vi har hatt flere møter, der vi informerer hverandre om status og utfordringer. Jeg tror jeg er litt heldig som ikke har den bakenforliggende historien med meg, men føler vi er enige om at vi som fotballklubber står sterkere om vi står sammen utad.»

Utvikling

– Hva håper du å få til i jobben?

«Å utvikle klubben i tråd med de strategiske målsettinger som styret setter. Klubbutviklingen ligger mitt hjerte nært, og der kommer jeg til å legge inn mye av mine ressurser. Vi er i en god stim nå, med lag som er i toppstriden i de fleste ungdomsavdelinger, vi har et bredt tilbud gjennom cuper, Vard-akademiet og andre målrettede arrangementer, medlemsveksten er fin og det er en virkelig god stemning i klubben.

A-laget har vært i toppen i de to sesongene vi har spilt på nivå 3, og vi får stadig flere, gode trenerkrefter», sier Stian Mæland, og oppsummerer:

Utgangspunktet for å gjøre klubben enda bedre, kunne knapt vært mer spennende..

Hovedbilde heidi_harry-1

← Heidi og Harry: par i dugnad

Sportsklubben Vard Haugesund er en stolt fotballklubb. Med stor frivillig innsats skaper klubben et tilbud for alle, uavhengig av kjønn, nasjonalitet, tro og legning. Fra venstre: Stian Mæland (daglig leder), Jan Heiberg (frivillig) og Oddbjørn Skartun (daglig leder Vardmodellen).

Fotballen gir raskere integrering av innvandrere og asylmottakere →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring