LITT BLOD, LITT SVETTE og MYE MORO

Vi har utfordret Alexander Søderlund til å skrive brev til en yngre versjon av seg selv. I brevet kommer han med råd og tips om hva som skal til for å bli en god fotballspiller, og ikke minst råd og tips om hva som skal til for at fotball skal være gøy.

Hei du! Nå skal du høre litt på meg! Du har kanskje satt deg et mål der fremme. Et mål om å bli en veldig god fotballspiller, om å score fine avgjørende scoringer, løfte pokaler. Kanskje drømmer du om å spille med flagget på brystet. Behold gjerne de drømmene. Men husk å stoppe opp å nyte alle øyeblikkene på veien.

Mange kommer til å fortelle seg hva du skal gjøre og hva du ikke skal gjøre. Det er mange som tenker at de sitter med en fasit. De mener det nok godt, og mange av dem har mye fornuftig å si, men ikke glem å lytte til deg selv. Hva er det du vil? Hva er det du synes er gøy med fotball?

Hvem synes du er verdens beste fotballspiller? Messi? Salah? Braut Haaland? Har du sett bilder av dem da de var tidlig i tenårene? Var de størst, sterkest, raskest da? Nei, de var ikke det. Drit i å se på størrelsen til lagkamerater og motspillere. Det er noen ytterst få som når toppen, enten det er A-laget til Vard, Eliteserien eller Premier League.

Haugesund 211006
Vard mot Algård FK.
Magnus Uleland, Alexander Søderlund og Michael Haukås jubler.

I ungdomsfotballen møter du på gutter som ser ut som de går på barneskolen og gutter som ser ut som de er voksne. I en periode er det pyton å spille mot de som er større, sterkere og raskere enn deg. Noen veldig veldig få er best på laget, best i klassen, best i byen fra de er 7 år til de blir voksne. Jeg tror at de som har kjempet seg gjennom litt motgang, de som har vært tålmodige og treningsvillige har størst sjanse til å lykkes. Jeg har sett en del av de som var gode i mange år som ungdommer, men som ga seg da de møtte litt motgang, når de for første gang opplevde å ikke få spille fast på det beste laget, og jeg tror at de som har møtt på litt motgang i ung alder er bedre rustet til å tåle det som venter når de blir eldre.

For det kommer til å komme tunge dager. Det kommer motgang, skader, trenere som ikke har tro på deg, lagkamerater som er mer konkurrenter enn kompiser. Det kommer tider og dager hvor fotball ikke er det kjekkeste i hele verden. Ikke gi opp. Jobb deg gjennom det og du vil komme ut sterkere på den andre siden.

Så er det sånn at hvis du virkelig har lyst å se hvor god du kan bli så kan du få med deg noen råd på veien. Spill masse fotball, også utenom de faste treningstidene med laget. Finn en ballbinge, enn gressplen, en tom garasje. Ta med deg noen gode venner og øv deg på ting du vil bli bedre på. Kanskje du vil bli like god å skyte med begge bein? Da må du øve masse. Kanskje du vil få bedre kondisjon? Da må du løpe mye på egenhånd. Fotball er et lagspill så det er lurt å øve sge på å bli en god lagkamerat. Gjør du andre gode så vil de gjøre det samme tilbake.

Det er noen ting alle kan bli bedre på og så av og til sånn at noen har mer talent enn andre. Trenere og voksne snakker noen ganger om indre motivasjon, det at du må ha lyst selv. Du må ha lyst til å bli god. Ikke fordi noen andre sier det til deg, men fordi du kjenner selv at det er noe du har veldig lyst til. Hvis du klarer å finne denne indre drivkraften samtidig som du er tålmodig og har det gøy på veien, så er sjansen i hvert fall litt større for at du når de målene du har sett deg.

Hvis det er én ting jeg skulle ønske jeg var enda flinkere til så er det å suge til seg kunnskap fra flinke folk underveis i karrieren. Du kommer til å treffe på folk du er på bølgelengde med. Det kan være trenere, lagkamerater, folk i støtteapparatet rundt en klubb. Lær av dem. Bli med han som vil stå igjen litt på treningsfeltet eller de som vil legge inn en ekstra økt. Lytt til dem som har gjort seg noen erfaringer. Jeg har lært veldig mye av mange av de jeg har møtt på min vei, og jeg skulle jeg ønske jeg hadde benyttet sjansen til å lære enda mer. Husk også å la familien og dine nærmeste være med på reisen. De er din beste støtte, i gode og mindre gode dager.

Underveis mot målet om å bli så god som mulig, må du prioritere godt. Selv følte jeg aldri at jeg måtte ofre noe, men det handler nok mest om at det å spille fotball med kompiser var så gøy at det ble lett å prioritere det foran andre ting. De gode vennene du har vil forstå at du må prioritere og de vil være med å heie deg frem. Å prioritere betyr ikke at du må ofre veldig mye. Noen vil kanskje si nettopp det – at du må ofre så mye. Du må ikke si nei til alt. Selvsagt skal du bruke mye tid med venner både på og utenfor fotballbanen, og selvsagt skal du bruke tid på skole og utdanning. Husk at det kommer en tid etter at fotballkarrieren er ferdig.

Men det store spørsmålet er kanskje hva vil det si å lykkes? Er det å bli profesjonell fotballspiller, eller er det å lykkes med å ha mange kjekke år sammen med gode venner på trening og i kamp. Jeg tenker kanskje at hvis du fortsatt er veldig glad i fotball når du blir voksen og har mange hyggelige minner å se tilbake på, da har du lyktes.

Hvis du går på Stadion for å se på FKH eller Vard. Hvis du er dommer, trener, står i kiosken og steker vafler eller står på sidelinja og heier frem dine egne barn eller noen andre du kjenner, da har du lyktes med å beholde kjærligheten og gleden som fotballen kan gi.

Lykke til på veien!

Seier over Molde i semifinalen NM G16. Fv: Helge Hummervoll, Lasse Fredheim, Michael Lie.

← Vårt kull, våre lag – vårt Vard

Arne Pensgård

Hva betyr egentlig Vard? →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring