Vilde Bøe Risa: Lever ut drømmen på drømmenes teater

Vilde Bøe Risa er fotballspiller på Manchester United og lever barndomsdrømmen til ganske mange barn i Norge. Hun viser at det er mulig å nå drømmene sine, og at også jenter nå kan få drømmen om å spille for verdenskjente klubber oppfylt. Dette bør være svært interessant for lesere av Vardmagasinet.

Denne bergensjenta har på sine 26 år fått opplevd en god del på fotballbanen. 41 landskamper har det blitt, samt flere kamper i den norske toppserien. Da hun var ung satte hun seg mål om å satse alt på fotballen etter å ha vært på høyt nivå også i håndballen. Valget ble tatt rundt 17 års-alderen, og etter det har hun aldri sett seg tilbake.

Kaptein og fast på Arna Bjørnar var hun som 20-åring. Da kom også landslagsdebuten ganske fort etterpå, hvor hun også scoret mål. Nå, 6 år etterpå kan man se bildet av henne henge utfor Old Trafford ved siden av navn som Cristiano Ronaldo, Jaden Sancho og flere. Hvem har vel ikke drømt om det?

– Det er veldig stort. Når Manchester United startet damelag for noen år siden har jeg alltid ønsket å spille for dem. Det har vært drømmen min i lang tid, og nå får jeg faktisk være en del av det. Jeg er veldig stolt av å ta på meg United klær hver dag og representere det som kanskje er verdens største klubb. Jeg merker hvor enorm oppmerksomheten er rundt klubben og jeg må klype meg selv i armen til tider for å skjønne hvilket eventyr jeg faktisk er en del av. Jeg tror det vil ta tid for meg å forstå hva jeg får oppleve i de kommende årene, men samtidig prøver jeg å nyte hvert sekund av reisen.

Damefotball har vokst voldsomt de siste årene i England, med stadig mer ressurser og oppmerksomhet. Klubbene som har vært store på herresiden har etterhvert sett verdien av å også ha damelag, noe som har resultert i at blant annet Manchester United, Chelsea, Manchester City og flere nå har lag som kjemper i toppen også her. Forskjeller er det fortsatt, men er man spiller på damelaget til Manchester United lever man som en proff.

– Treningshverdagen er som en arbeidsdag. Vi møter til frokost kl. 09.00 hvor vi sammen spiser og er sosiale. Deretter har vi lagmøte hvor vi analyserer oss selv og motstandere. En liten time senere møtes vi i styrkerommet hvor vi starter pre-act. Dette inneholder både bevegelighet, styrke og massasje for dem som trenger det. Når kroppen er varm og klar for økt går vi ut på gresset og starter fotballtreningen. Her kan vi holde på alt fra 1-2 timer. De dagene vi har to økter går vi tilbake til styrkerommet etter fotballøkten og fyller på med mat og drikke før vi kjører styrke i en times tid. Deretter dusjer vi og møtes til lunsj som serveres hver dag i likhet med frokost. Etter lunsj er man «ferdig» for dagen, men ofte blir spillere igjen for recovery som innebærer massasje (recoveryboots) eller annen hjelp fra medisinsk team. I tillegg legges det til rette for å gå igjennom klipp fra kamp eller trening sammen med trenerne for individuell oppfølging. Altså er en normal dag for oss å møte på Carrington (treningsanlegget) kl. 9 og dra hjem ett sted mellom kl. 14 og 16, alt ettersom hva man selv ønsker å gjøre etter lunsj.

I tillegg lever alle jentene som toppidrettsutdøvere og gjør alt de kan for å bli en bedre spiller hver dag. Alle er ytterst profesjonelle i alle aspekter av det å være en fotballspiller. Det gjelder mat/drikke, søvn, utstyr, media, trening, recovery osv. Det stilles store krav til oss hver dag både fra trenerne, støtteapparatet generelt, men også blant spillerne internt. For at vi som lag skal utvikle oss må vi være på vårt beste hver dag.

Hun merker at hun spiller på Manchester United når det kommer til interesse. Det følger automatisk med når man ikler seg den røde drakten. Det skader heller ikke at klubben ønsker å presentere damelaget på en proff måte, mange ganger likt som herrelaget. Det blir lagt merke til, og i Norge ble det mye oppmerksomhet knyttet til presentasjonsvideoen av henne på klubbens offisielle kontoer på sosiale medier blant annet. Playmakeren nyter livet som proff i England og forteller om at hun føler det er spesielt å spille for denne klubben.

– Når man spiller i Manchester United er man del av noe veldig stort som innebærer mange mennesker. Det vil si at det legges til rette for at vi som spillere får den hjelpen og oppfølgningen vi trenger for å bli en best mulig fotballspiller. Det er et stort team som jobber rundt laget og det merkes at det er knyttet stor oppmerksomhet rundt klubben generelt.

Klubben prøver å tilrettelegge for at det skal være en tilknytting til hverandre, men hun beskriver at situasjonen har vært litt preget av en periode med covid-19.

– Vi trener på samme treningsanlegg som herrene og får derfor gode treningsbaner. Ettersom det er svært strenge restriksjoner med Covid-19 får vi ikke dele noen fasiliteter eller ha noe connection til herrene, men forhåpentligvis vil dette endre seg når restriksjonene oppheves.
Ellers er vi veldig stolt av noen av oss jentespillerne henger på en stor plakat på Old Trafford sammen med herrespillerne. Dette er første gangen vi får være en del av bildet og føles veldig stort! Vi merker at interessen rundt damespillerne stadig utvikles og at vi får bli mer delaktig.

Til slutt ønsker hun å komme med noen tips til unge ambisiøse jenter som går rundt med en drøm.

– For min del har det hele tiden handlet om gleden av å spille fotball. Jeg har hele tiden hatt driven og motivasjonen til å stå time inn og time ut med en ball i beina og trikset ute i gaten. Jeg spilte fotball flere timer hver dag når jeg var yngre. Da visste jeg ikke at det var mulig for jenter å bli profesjonell fotballspiller. Nå som yngre jenter vokser opp og vil spille fotball vet de at mye ligger til rette for at de kan leve av fotballen. De må bare tro på seg selv og hele tiden jakte på hva som skal til for å bli en bedre fotballspiller.

Tør å ta egne valg og se hvor langt du kan ta det. Mitt mål som liten var aldri å bli profesjonell i utlandet, men bare å ha det kjekt på banen.

Nå sitter jeg i Manchester og lever drømmen som jeg skapte for noen år siden. Selv om man på ulike tidspunkt tenker at man må velge bort kjekke ting for å få tid til fotballen så ikke tenk at det er bortprioriteringer. Tenk at det valget du tar er det du faktisk helst vil gjøre og at når du en dag oppnår drømmen din har alt vært verd det.

 

 

 

 

 

 

 

Arne Pensgård

← Hva betyr egentlig Vard?

Hovedbilde heidi_harry-1

Heidi og Harry: par i dugnad →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring